06 юли 2007

Музиката на Magma



Magma е най-добрата джаз-рок-арт-авангард формация за всички времена. При никоя друга група не може да се чуе подобен стил. Нарича се zeuhl.

 Magma са французи, пеят на измислен език (kobaia), който звучи като нещо средно между холандски и фински, обаче на по-лиричните пасажи северняшката му твърдост отстъпва на нещо по-близо до мекотата и песенноста на френския и италианския.

Кристиан Вандер, основателят на групата, съчетава с основание репутацията на един от най-добрите съвременни композитори, а и на един от най-добрите джаз-барабанисти.

Стилът е някаква сплав между класическа хорална музика, нео-барок (например "Carmina burana" на Карл Орф), джаз-фюжън, психеделия, арт-рок и експериментален авангард, обаче не може да се сравни с нищо чуто дотук. Вокалите са насечени, репетативни (често една тема се повтаря с нарастващо напрежение, докато се преобърне в друга), има многогласие между мъжки и женски вокални партии, басът е джазов, клавирът е психеделичен, често има включена брас-секция или отделен тромпет или сакс.

Има нещо средновековно, мистично, дори ритуално-оргиастично в звученето, напълно отсъства атмосферичността, танцувалността, резигнацията и лигавенето в стандартния американски джаз.

Изключено е Magma да се слуша като фон, това е музика, която изисква внимание, в противен случай неусетно полудяваш.