07 август 2007

Hopperation


4. 08. 2007 - Хю Хопър с Colorphone на джаз-фестивала във Варна

Определено най-добрият концерт, на който съм присъствал, наедно с концерта на Питър Хамил в Солун. Първата дума, която идва във връзка с това изпълнение/преживяване е думата безкомпромисност. Безкомпромисност, която тежи изключително поради своята тотална искреност. Искреност в музицирането. Това не е музика заради готовия продукт, не е музика заради флирта с публиката, не е музика заради аплодисментите. Това е музика заради самата музика. Чиято същност е непримесеното споделяне.
Това, на което присъствах, не бе "представление", а споделяне на едно общо съзерцание, чийто обект е както извън публиката, така и извън самите музиканти.
Публиката може би не бе съвсем подготвена за едно подобно радикално изживяване. Дължината на композициите, спиралата в завръщането на основната тема (запазена и същевременно строго модифицирана), наситеното, плътно и мощно свирене (без елемент на релакс дори в отстъпленията) - всичко това дойде може би малко в повече на неподготвения слушател. Появиха се потръпвания на нервност и напрежение у присъстващите. Но тези реакции странно контрастираха с всеотдайността и искреността на аплодисментите в края. Единственото възможно обяснение е, че хората усетиха и в крайна сметка преживяха радикалното качество на тази музика. Ето защо бисът накрая дойде сякаш неочаквано за двете страни (музиканти и публика) и въпреки това изцяло естествено и уместно.

Музикантите от Colorphone:
Хю Хопър (Hugh Hopper) - бас, Дени Колен (Denis Colin) - бас-кларинет, Режи Юби (Régis Huby) - ел. цигулка, Франсоа Верли (Francois Verly) - ударни. И четиримата перфектни инструменталисти, но и същевременно нещо много повече. Хора, които живеят и дишат музиката.
Стилът на композициите беше учудващо близък до Soft Machine. Сплав от джаз-авангард, авангарден рок и фин неокласичен елемент.
Последната композиция, изпълнена като бис, авторска на Дени Колен е недвусмислен знак за ролята на Хю Хопър в този състав и в този стил - нейното име бе Hopperation.

Концерт от онези, които се случват веднъж в живота.