29 ноември 2011

Carla BleyКарла Блей е прелестно музикално бедствие.
Колкото нежно, толкова и шокиращо изключение в света на музиката. Жена – композитор, лидер на биг-бенд и чудесен пианист. При това жена и духовита и одухотворена в творчеството си.

Карла дължи фамилията си на първия й съпруг – Пол Блей, един от големите джаз-пианисти от 60-те насам. Това обаче може да е донякъде подвеждащо, защото Карла Блей е още от началото на кариерата си музикант, който е не толкова воден, колкото сам води. В това отношение тя е наистина изключение - жена, която увлича мъжкия свят не с друго, а тъкмо с идеите си.

Стилово музиката й може да бъде определена като биг-бенд джаз и джаз-авангард, но с цялата условност на тези определения. Наред с големите биг-бенд проекти, Карла Блей като пианист прави и чудесен камерен джаз най-вече в дует с басиста Стив Суолоу.

Музиката на Карла Блей е от една страна премислена и перфектно аранжирана, но от друга - изпълнена с размах и нюансирана. При първо слушане композициите и аранжиментите могат да се сторят педантично оформени или дори изсушени до детайла, но в дълбочината им има жив дух – игрови, шеговит, скептичен, дори саркастичен. Това е музика, в която сериозност и намигване сякаш са се слели в един-единствен лек в същината си жест.

Карла Блей е американка, но заедно с това и европейка, най-малкото поради това, че дейността и концертите й от десетилетия насам са съсредоточени най-вече в Европа. В музиката й американското суинг и би-боп клише е доведено до един очарователен и преднамерен предел, в който то сякаш непринудено се е сляло с европейската музикална традиция на градските духови оркестри.

Един от любимите ми записи на Карла е Европейското й турне от 1977, на което тя записва с някои от английските джаз-музиканти от кентърбърийската сцена – Елтън Дийн, Хю Хопър, Гари Уиндо. В албума те допринасят с едно специфично фрий-джаз звучене - с един лек нюанс на налудност в повече, нещо, което обикновено отсъства в повечето й изящно балансирани запаси.

Ето само част от джаз-музикантите които са взели участие в нейни проекти, т.е. такива, в които тя е била лидер: Михаел Мантлер (вторият й съпруг), Чарли Хейдън, Дон Чери, Дейв Холанд, Гато Барбиери, Пол Моушън, Енрико Рава, Кени Къркланд, Анди Шепърд...

P.S. Първата ми среща с музиката на Карла Блей дължа на моята прекрасна Ваня.

________
Биг-бендът на Карла (1995)
И през 2009
Един очарователен (вокален!?!) дует със Стив Суолоу
И трио със Суолоу и Анди Шепърд

За Карла Блей в Wikipedia и в All About Jazz.