06 февруари 2020

Система срещу самота


Твоят престой в лагера бе по-скоро алегория, ако ти е позната тази дума. Той е алегория за това колко възмутително, колко безогледно един смисъл може да се внедри в една система без да стане неин термин.

Дж. М. Кутси
Живот и страдания на Майкъл К.



Личностният смисъл винаги е "чуждо тяло" за една система. Това е така, защото системата претендира да разпростира самодостатъчността си върху всяка своя част.

В този план на мисли, възможно ли е една система да бъде инхерентен носител на смисъл в противовес на индивида? - Не. Защото чрез тотализация тя унищожава интерсубективния хоризонт, в който изобщо е възможна общност и общностен смисъл. 

До такава степен, че единственият ѝ враг се явява самотата на индивида в простотата на неговия живот. Или в простотата на неговата свобода.
"Аз просто не участвам в масовките!". И това не е лозунг, това е естествена реакция.

Тази самота в тоталитарните режими може да функционира тихо и скрито на ниво група или на ниво семейство. В съвременния пост-индустриален свят обаче това е невъзможно. Ти си длъжен да заемеш поза, ако искаш да бъдеш лайкван. Съответно всяка група днес тежнее към това да се вулгаризира до facebook-група. В такава група самотата не се толерира, тя се наказва. - "Ако отказваш да носиш рекламния надпис на нашите фланелки, ти си враг".