15 декември 2007

Британски арт-фолк-рок /ретроспекция/


В края на 60-те и началото на 70-те в Англия успоредно с вълната на прогресив-рока, а в някакъв смисъл и като нейна част, се заформя едно музикално направление, което съчетава традиционен британски фолклор и барокова мелодика, поднесени в рок (и/или също джаз или блус) формат. В голяма част от композициите са включени ефирни женски вокали, а често и традиционни / класически инструменти.

Може би най-изисканата и най-музикантската от въпросните групи е Pentangle. В нея участват двама от най-добрите британски акустични китаристи - Бърт Янш и Джон Ренбърн. Басът също е акустичен, а като цяло музиката е с много тънък и фин арт/джаз елемент. Вокалите са на Джаки МакШий - една страшно очарователна дама.

А може би най-въздействащата група от всичките е Spirogyra*. Женски и мъжки вокали, които влизат в много особен контраст - женските са високи и ангелически, а мъжките - дрезгави и по дилъновски ядовито-саркастични. Напрежението е допълнено от виртуозна цигулка. За съжаление имат само три албума, първият от които - St. Radigunds е същинският шедьовър.

___________
* Да не се бърка с американската поп-джаз-фънк формация Spiro Gyra.